Bahan - bahannya :
1. 3 ekor belut bersaiz sederhana.
2. Halia, dimayang halus
3. Bawang besar, dipotong dadu
4. Bawang putih, di ketuk
5. Tomato, dipotong dadu
6. Serai, dititik. Bunga kantan di belah
7. Dua helai daun limau purut
8. Daun sup, daun bawang, daun ketumbar
9. Limau nipis dan cili api
10. Rempah bunjut sup ikan( adabi ada jual )
Cara masak
Bersih kan belut, untuk hilangkan lendir boleh digaul dengan cuka atau limau nipis, toskan.
Masukkan semua bahan kedalam periuk kecuali belut, daun sup/ daun bawang/ daun ketumbar. Panaskan hingga mendidih.
Setelah mendidih barulah dimasukkan belut. Daging belut agak lembut dan mudah hancur sekiranya dimasukkan terlalu awal. Biarkan mendidih lagi selama 5 minit. Angkat dan hidangkan panas-panas. Tabur daun sup/ daun bawang/Daun ketumbar sebelum di hidang.
Ehhh!!! Terlupa letak garam la, korang letak lah sendiri ye.
Perrrgh,,, sangat lazat hingga menjilat sinki.
Ini budak yang kena sunat
No comments:
Post a Comment