khusus membincangkan topik-topik berkaitan seni visual peringkat sekolah dan senario seni tampak terkini.Mencadangkan tip-tip untuk membantu murid mencapai kecemerlangan dalam subjek seni visual.Memartabatkan seni tradisi sebagai seni kelas pertama tanpa meminggirkan seni kontemporari. (Art scene and education)
Followers
Monday, February 6, 2012
ASAS MASAKAN MELAYU KELANTAN
Semalam sempat berbual-bual dengan ibu saya yang telah berusia lebih 60 tahun tentang resepi masakan orang tua-tua. Menurut beliau masakan orang dulu-dulu menggunakan bahan asas yang sama sahaja iaitu Lengkuas, Kunyit, Bawang, Lada, Asam keping. Kesemua bahan ditumbuk halus atau dimayang dan dititik. Di tambah santan jadilah gulai; tanpa santan jadi masak asam pedas. Di buang kunyit dan lada untuk masak lemak sayur. Mask lah apa sahaja hanya dengan menambah atau membuang beberapa bahan asas tadi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment