Followers

Wednesday, September 16, 2009

TARIAN PENDET MILIK SIAPA?

Tahniah kepada penduduk Indonesia yang begitu menyayangi budaya bangsa mereka. Tetapi cuba fikirkan ini: Tarian Pendet sebenarnya milik siapa? Jika kalian kurang maklumat biar saya jelaskan. Penduduk Malaysia terdiri daripada pelbagai kaum etnik yang datang dari serata pelosok nusantara. Antara etnik yang dominan di Malaysia ialah kaum Jawa, Banjar, Mandaling, Bugis, Batak dan banyak lagi. Mereka adalah antara penghijrah awal yang datang kesini sebelum penubuhan Malaysia lagi. Mereka berhijrah dengan membawa bersama budaya nenek moyang mereka. Siapalah kita untuk menghalang mereka menamalkan budaya mereka walau dimanapun mereka tinggal.
Mari kita lihat satu lagi contoh, di negeri Johor misalnya kaum Jawa disana masih mengamalkan dan mempersembahkan BARONGAN yang juga berasal dari Indonesia. Adakah mereka bersalah kerana mengamalkan budaya sendiri. Cuba kalian fikir, siapakah yang paling menghayati dan menghargai seni budaya kita melainkan kita sendiri. Tiada siapa yang akan mencuri budaya dari bangsa yang tiada perkaitan dengan mereka. Jadi tidak timbul masalah Mencuri budaya seperti yang didakwa oleh ekstrimis yang menjalankan sekatan di Jakarta baru-baru ini.
Cuba kalian rujuk atlas dunia, lihat saja kedudukan Geografi Malaysia dan kepulauan Indonesia, kita amat dekat bahkan serumpun sebenarnya. Apalah salahnya jika budaya kita berkembang keserata dunia? bukankah itu sesuatu yang baik untuk terus menyuburkan seni persembahan yang kian pupus. Saya menyeru kepada kumpulan yang penunjuk perasaan di Jakarta agar berfikir semula dengan lebih rasional, kenali siapa jiran kalian dan sapa pula musuh.
Lihat saja negara Thailand yang membenarkan seni pertahanan diri nya Muay Thai, Tomoi atau Kick Boxing berkembang keserata pelosok dunia sehingga menjadi antara sukan pertahanan diri yang paling meluas diamalkan di seluruh dunia. Adakah ini merugikan Thailand? Seni Sukan tersebut teap dikenali sebagai Muay Thai bukanya Muay Malaysia. Seluruh perguruan Muay Thai terus menghatar pelatih-pelatih mereka untuk belajar tekniknya di Thailand. Ini sedikitpun tidak mengurangkan autoriti Thailand terhadap seni pertahnan diri tersebut.

Fikir-fikirkan.

No comments:

Post a Comment